Zapiekanka a'la gołabki

Połączenie dwóch potraw- zapiekanki i tradycyjnych gołąbków. Zamiast zawijać- składam składniki na przemian. Jest to szybszy sposób- a efekt w smaku taki sam.


Składniki:

• ½ kapusty
• 300g ryżu (3 torebki)
• wędlina lub mielone mięso
• przyprawy: sól, pieprz
• ser żółty
• ½ szklanki śmietany 12%
• 1 jajo

Wykonanie:

Zagotować wodę z solą, wrzucić ryż, ugotować. Do ugotowanego ryżu wrzucić zmielone mięso (lub podsmażoną i pokrojoną wędlinę). W międzyczasie zaparzyć liście kapusty. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć sparzone liście kapusty, na przemian z warstwą ryżu. W osobnym naczyniu roztrzepać śmietanę z jajkiem i z przyprawami (można dodać odrobinę ketchupu) i zalać potrawę. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać w temp. 180 stopniu, przez około godzinę. Podawać można z sosem pomidorowym lub pieczarkowym

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz