Tarta z grzybów leśnych

Sezon grzybowy zbliża się wielkimi krokami- warto więc pomyśleć o potrawach z ich wykorzystaniem. Przedstawiam dziś pyszną, kruchą tartę z leśnym nadzieniem.


Składniki

1,5 szklanki mąki
1 żółtko
10 dag masła
2 łyżki śmietany
Sól, pieprz
Łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag sera żółtego

FARSZ:
½ kg leśnych grzybów
3 łyżki masła
100 ml śmietany kremówki
Sól, pieprz, tymianek

Wykonanie:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, przyprawy, żółtko. Wyrobić ciasto. W między czasie pokroić grzyby, smażyć na maśle , przyprawić solą pieprzem i tymiankiem. Kiedy woda z grzybów wyparuje odstawić na bok, dodać śmietankę kremówkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę wylepić ciastem i włożyć do piekarnika na 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni dodać farsz, na wierzch ułożyć plastry sera żółtego i zapiekać kolejne 30 minut. Podawać na ciepło, najlepiej z jakąś surówką.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Apropos, mogłabym wstawić go na swojego bloga? On jest o wszystkim - gotowaniu, psychologii, poradach domowych...O wszystkim.
    Oczywiście, podam źródło.

    http://porady-przepisy-i-inne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń