Sałatka śledziowa „pod pierzynką”

Sałatka ze śledziem w roli głównej może być doskonałym dodatkiem do obiadu, może występować jako danie na kolacji lub po prostu być przystawką na przyjęciu. Uniwersalna i bardzo smaczna.




Składniki:

• wiaderko filetów śledziowych w oleju -500g
• 4-5 gotowanych marchwi
• cebula sparzona (lub z wiaderka ze śledzi)
• groszek konserwowy
• jabłko
• szklanka śmietany i majonezu
• sól, pieprz

Wykonanie:

Filety kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i jabłko. Dosypujemy groszek konserwowy. Całość mieszamy z majonezem, jednocześnie doprawiając wedle smaku. Przekładamy do salaterki, a wierzch przykrywamy „pierzynką” z gęstej śmietany. Posypujemy szczypiorkiem i ozdabiamy według gustu i okazji

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz