Kalarepka z pieczarkami

Zapewne nie wszyscy wiedzą, że kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Tą część którą jadamy jest tzw. jabłko- czyli zgrubiała łodyga (jadalne są również młode listki).
Kalarepa jest zdrowa i dietetyczna- dostarcza witaminy B, C, K, beta-karten oraz wiele odżywczych soli mineralnych. Zawiera także luteinę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Co istotne (w utrzymaniu diety) korzystnie wpływa na układ trawienny- regulując perystaltykę jelit.
Kalarepka należy do warzyw nieuczulających.
100 gram kalarepy to zaledwie 27 kalorii.


Składniki:
 2 kalarepki z listkami
 15 dag pieczarek
 1 cebula czerwona
 5 dag masÅ‚a
 3 zÄ…bki czosnku
 Szczypiorek
 Sól
 Pieprz

Wykonanie:
Kalarepkę i pieczarki obrać i pokroić w słupki. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na maśle i wrzucić kalarepkę z pieczarkami. Dusić pod przykryciem do miękkości i pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku. Potrawę tę podajemy z jajecznicą lub z kwaśną śmietaną.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz