Racuszki śmietanowe na białkach

Ten przepis warto wypróbować, racuszki są pulchne i super nadają się na śniadanie dla naszych pociech z dodatkiem konfitury. 

Składniki:

1 ½  szklanki mąki
½ szklanki mąki gryczanej
3 białka jaja
1 szklanka śmietany 30%
½ szklanki mleka
1 ½  łyżki masła
1 ½  dag drożdży
½ łyżki cukru
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, lekko posolić, wsypać cukier, mąkę gryczaną i odstawić do podrośnięcia. Następnie połączyć z resztą składników i roztopionym masłem. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, lekko wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu rumiane racuszki. Podawać dowolnie według smaku: posypane cukrem pudrem, konfiturą lub bitą śmietaną z sezonowymi owocami.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Akurat mam nadprogramowe białka w lodówce...
    A na placuszki ZAWSZE znajdzie się chętny!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 1,5 dag drożdży? Nie za mało?

    OdpowiedzUsuń