Filet z kurczaka pod warzywną pierzynką

Mój kolejny eksperyment w kuchni, kurczaczek jest niesamowicie smaczny. Jeszcze bardziej smakuje w połączeniu z frytkami i surówką z czerwonych buraczków.

Składniki:

Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt.
Pieczarki 3 szt.
Cebula biała ½ szt.
Papryka czerwona świeża ¼  szt.
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Ser żółty starty 2-3 łyżki
Bułka tarta do panierki
Kardamon mielony do smaku
Jajko 1 szt.

Wykonanie:

Fileta opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku i  lekko rozbić tłuczkiem. Następnie maczać w rozmąconym jajku wymieszanym z kardamonem do smaku, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron. Pieczarki, cebulę, paprykę oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Przygotowane warzywa wyłożyć na kotleta, posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz