Kotlety jęczmienne z mięsem

Kolejny pomysł na jęczmienny obiad. Co powiecie na takie kotleciki?



Składniki:

2/3 szklanki kaszy jęczmiennej,
2 łyżki tłuszczu,
25 dag mielonego mięsa wieprzowego,
1 cebula,
1 jajko,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
bułka tarta do panierki,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Kaszę ugotować na półsypko w 1 i 2/3 szklance wody  z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu. Cebulę drobno posiekać  i podsmażyć na pozostałym tłuszczu. Następnie kaszę, mięso, jajko, cebulę i natkę pietruszki wymieszać, doprawić do smaku. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron złociście.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz