Żurek

Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską



Składniki:
60 dag surowej białej kiełbasy
liść laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
suszony grzybek (kapelusz)
2 szklanki zakwasu
majeranek
sól
4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowania:
Kiełbasę układamy w garnku, zalewamy 6 szklankami zimnej wody, dodajemy przyprawy (oprócz majeranku), czosnek oraz grzybka. Stawiamy na wolnym ogniu, gotujemy ok 15 minut.
Kiełbaskę wyjmujemy z garnka, wywar odcedzamy i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając, łączymy z zakwasem, gotujemy kilka minut.
Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz jajko pokrojone na ćwiartki.
Żur podajemy w bulionówce, chlebie lub z ziemniakami.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz