Tarta białkowa na bezach z malinami

Ciasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie !



Składniki:

8 białek jaja,
30 dag cukru,
12 dag margaryny,
5 dag mąki ziemniaczanej,
10 dag mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
20 dag małych bezików,
tłuszcz do formy.

Składniki na masę:

1 owoców sezonowych,
1 opakowanie śmietanki w proszku,
200 ml mleka,

Wykonanie:

Ubić pianę z białek, dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki,



zalać ciastem



i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut.



Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem.



Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu na opakowaniu, wymieszać z owocami,



nałożyć na przygotowane ciasto i kroić gotową tartę jak tort. Zamiast śnieżki możemy ubić śmietankę wysokoprocentową z cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Takiego pomysłu na wykorzystanie białek jeszcze nie widziałam ;) Tarta wygląda świetnie!

    http://kuchniaellie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń