Składniki:
8 białek jaja,
30 dag cukru,
12 dag margaryny,
5 dag mąki ziemniaczanej,
10 dag mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
20 dag małych bezików,
tłuszcz do formy.
Składniki na masę:
1 owoców sezonowych,
1 opakowanie śmietanki w proszku,
200 ml mleka,
Wykonanie:
Ubić pianę z białek, dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki,
zalać ciastem
i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut.
Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem.
Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu na opakowaniu, wymieszać z owocami,
nałożyć na przygotowane ciasto i kroić gotową tartę jak tort. Zamiast śnieżki możemy ubić śmietankę wysokoprocentową z cukrem pudrem.
Takiego pomysłu na wykorzystanie białek jeszcze nie widziałam ;) Tarta wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaellie.blogspot.com/