Kolejna propozycja warzywnych sałatek na zimę do słoików- z ogórków, papryki, selera i cebuli.
Składniki:
4 kg młodych ogórków,
½ kg cebuli,
5 czerwonych papryk,
1 seler,
9 szklanek wody,
1 szklanka soli,
Składniki na zalewę:
3 szklanki wody,
3 szklanki octu,
4 szklanki cukru,
1 łyżka kolendry,
1 łyżka ziela angielskiego,
1 łyżka gorczycy.
Wykonanie:
Cebulę i paprykę pokroić w piórka, ogórki w cienkie plasterki(kroimy w łupinach), a seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wlać wodę do garnka, wsypać sól, wymieszać i wrzucić warzywa. Pozostawić na dwie godziny po czym odcedzić. Następnie przygotować w garnku zalewę, wrzucić warzywa i gotować przez 10 minut. Gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić przykrywki i pasteryzować około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz