Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Katarzynę Prosińska
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
1. 6 jajek
2. 1 szklanka cukru
3. 1 szklanka mąki pszennej
4. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. 3 łyżki kakao
Masa śmietanowa:
1. 1 litr śmietany kremówki 30%
2. 1 łyżka cukru pudru
3. 3 łyżki żelatyny
4. 1/2 szklanki wody
Polewa czekoladowa:
1. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2. 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
1. Mały słoik dżemu porzeczkowego
2. Margaryna do wysmarowania formy
3. Bułka tarta do wysypania formy
4. Opakowanie bitej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy z jaj i cukru stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao i delikatnie mieszamy.
2. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy wlewamy masę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 30 minut.
3. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
4. Biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Masa śmietanowa:
1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Zimną kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, dodajemy przestudzoną żelatynę i ubijamy na sztywno.
3. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy masę śmietanową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Polewa:
1. Czekoladę rozpuszczamy w mleku cały czas mieszając.
2. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
3. Bitą śmietanę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną.
Polecany post
Zadbaj o stosowne orzeźwienie
Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...
szukaj
\
Alkohole
Artykuły
Bakłażan
BEZ GLUTENU
Borówki
Botwinka
Bób
Brokuł
Burak
Chleby/bułki-pieczywo
Ciasta i Desery
Cukiniowe
Czereśnie
Czyszczenie
dla dzieci
Dla niemowląt
Dodatki
Dyniowe
Dziecięce fantazje
Dzień Matki
Fasolowe
Fast food
Faszerowane
Fit
Grillowe
Gruszki
Grzybowe
Impreza
Indyk
Inne
Jednogarnkowe
Jeżyny
Kabaczek
Kalafiorowe
Kalarepa
Kapuściane
Kasza
kolacja
KONKURS
Konkurs- Kuchnia PRLu
Kotlety
Kuchnia Świata
Kurczak
Leczo
Light
Makarony
Makowiec
Maliny
Masy i kremy
Matki karmiące
Mączne
Mięsne
Morele
muffiny
Nalewki
Napoje
Niedzielny obiad
Obiad
Obiad w 30 minut
Omlety
Owoce
papryka
Patison
pączki
Piątkowy obiad
Pomysły
Porzeczki
Potrawy
Promocje
Przechowywanie
przekąska
Przetwory
Przystawki
Rabarbarowe
Racuchy
Rybne
Rzodkiewka
Sałatki
Serniki
Smoothies
Sosy
Sushi
Szarlotki
Szpinak
Śliwki
Śniadania
Tanie gotowanie
Truskawkowe
Video
Walentynki
warzywne
wegetariańskie
Wielkanoc
Wielkanoc- ciasta
Wielkanoc- inne
Wielkanoc- zupy
Wigilia i Święta
Wiśnie
Z Jajem
Zamrażanie
Zapiekanka
Zdrowie
Zestaw obiadowy
Zestaw obiadowy dietetyczny
Zielony groszek
Ziemniaczane
Zupy
Popular Posts
Blog Archive
-
►
2019
(20)
- ► października (1)
-
►
2018
(192)
- ► października (1)
-
►
2017
(38)
- ► października (7)
-
►
2016
(405)
- ► października (25)
-
▼
2015
(403)
- ► października (29)
-
▼
lipca
(65)
- Rogaliki drożdżowe do herbaty
- Sok z malin na zimę
- Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek
- Sok z czarnej porzeczki
- Sałatka ogórkowa z papryką w kurkumie do słoików n...
- Przecier ogórkowy- do słoików na zimę- miazga ogór...
- Sok z czarnego bzu
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wyniki konkursu - kuchnia w klimacie PRLu
- Kotlety jęczmienne z mięsem
- Kalafior w przecierze pomidorowym pasteryzowany do...
- Ciasto drożdżowo- makowe z jabłkami
- Ciasto makowo- cytrynowe
- Sałatka śledziowa z kalafiorem i fasolką szparagową
- Ogórki smażone - talarki ogórkowe
- Domowy napój malinowy alkoholowy
- Pikantna zupa dyniowa meksykańska
- Placki dyniowe z kiełbasą
- Konfitura z dyni do słoików na zimę
- Konfitura z melona
- Sałatka z ogórków w occie do słoików na zimę
- Dżem z winogron domowy- konfitura winogronowa
- Dżem wiśniowy domowy bez konserwantów
- Marynowana papryka z cebulą do słoików na zimę
- Cebula marynowana w occie do słoików na zimę
- Tarta białkowa na bezach z malinami
- Sałatka warzywna z ogórkami do słoików na zimę
- Ogórki w occie z chrupiącą cebulką
- Racuszki z maślanki z dodatkiem jabłek
- Sałatka kalafiorowa z kurczakiem i pomidorami
- Sałatka kalafiorowa z zielonym groszkiem
- Galaretka drobiowa po żydowsku
- Kotleciki wieprzowe z masłem warzywnym
- Cukinia smażona w panierce otrębowej
- Powidło z cukinii o smaku cytrynowym do słoików na...
- Zapiekanka makaronowa z szynką i zielonym groszkiem
- Krupnik jaglany
- Legumina ryżowa z czereśniami
- Pianka owocowa z poziomkami i borówkami
- Sałatka warzywna do słoików na zimę- fasolka szpar...
- Dżem czereśniowo malinowy
- Surówka z ogórków małosolnych i kalafiora
- Leczo z cukinią i bazylią
- Domowy kisiel czekoladowy
- Przepisy konkursowe- głosowanie !
- Bajderka
- Makaron z jajkiem
- Ryż z jabłkami
- Kluski śląskie
- Ciasto wuzetka
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem
- Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami"
- Żurek
- Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka
- Ciastka Amerykanki
- Torcik Wuzetka
- Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem
- Blok czekoladowy studencki
- Mazurskie Farszynki
- Wuzetka rodem z PRLu
- Galareta z kurczakiem
- Truskawki zapiekane w koglu moglu
- Kompot z rabarbaru
- Tradycyjny krupnik staropolski
- Kokosanki
-
►
2014
(253)
- ► października (10)
Pamiętam jak moja mama robiła to ciacho :-) było pyszne :-)
OdpowiedzUsuń