Ciasto wuzetka

Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Katarzynę Prosińska



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
1. 6 jajek
2. 1 szklanka cukru
3. 1 szklanka mąki pszennej
4. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. 3 łyżki kakao
Masa śmietanowa:
1. 1 litr śmietany kremówki 30%
2. 1 łyżka cukru pudru
3. 3 łyżki żelatyny
4. 1/2 szklanki wody
Polewa czekoladowa:
1. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2. 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
1. Mały słoik dżemu porzeczkowego
2. Margaryna do wysmarowania formy
3. Bułka tarta do wysypania formy
4. Opakowanie bitej śmietany

PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy z jaj i cukru stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao i delikatnie mieszamy.
2. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy wlewamy masę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 30 minut.
3. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
4. Biszkopt kroimy wzdłuż na dwa blaty.
Masa śmietanowa:
1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Zimną kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, dodajemy przestudzoną żelatynę i ubijamy na sztywno.
3. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy masę śmietanową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Polewa:
1. Czekoladę rozpuszczamy w mleku cały czas mieszając.
2. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
3. Bitą śmietanę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: