Ciasto makowo- cytrynowe

Bardzo pyszne, mięciutkie ciasto makowo- cytrynowe !



Składniki na ciasto cytrynowe:

30 dag mÄ…ki,
30 dag cukru,
18 dag masła,
6 ja,
1 aromat cytrynowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz do formy,
bułka tarta do formy.

Składniki na masę makowe:

30 dag maku,
3 jajka,
1 szklanka cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
1 aromat migdałowy.

Wykonanie masy makowej:

Mak sparzyć i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem, połączyć z makiem, aromatem i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek.

Wykonanie ciasta cytrynowego:

Masło utrzeć również bardzo dokładnie z cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.

Składanie placka:

Do przygotowanej formy wlewać na przemian ciasto cytrynowe i makowe. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: