Sałatka ogórkowa z papryką w kurkumie do słoików na zimę

Bardzo lubię tą sałatkę. Idealnie pasuje do każdego obiadu, a dodatkowo dzięki kurkumie ma piękny żółty kolor :)



Składniki:

3 kg ogórków,
½ kg cebuli,
3 ząbki czosnku,
2 świeże papryki,
1 torebka gorczycy,
2 łyżki soli,
1 pęczek natki pietruszki lub selera.

Składniki na zalewę:

1 ½ szklanki octu,
1 ½ szklanki cukru,
1 torebka kurkumy,

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Paprykę z cebulą drobno posiekać. Wymieszać razem, posolić i odstawić na 2 godziny. W między czasie przygotować zalewę, zagotować ocet, wsypać cukier, zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia cukru, wsypać kurkumę. Do wyparzonych słoików wkładamy odstaną, odciśniętą z wody sałatkę, dodajemy po kilka ziaren gorczycy i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Czy w przepisie na zalewę nie ma błędu ? Sam ocet i cukier ? Bez wody, soli ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam :)

      Nie ma błędu. Wystarczy ocet i cukier- a sól tyle co do ogórków (2 łyżki). NIe ma potrzeby dodawania wody, ze względu na już dużą jej zawartość w samych ogórkach.
      Pozdrawiam

      Usuń