Cebula marynowana w occie do słoików na zimę

Marynowana cebula ma wyrazisty smak, który dodaje charakteru niejednej potrawie. Dodatek czerwonej cebuli o intensywnym kolorze sprawia, że danie od razu chce się jeść. Tak przygotowana cebula idealnie pasuje do sałatek, kanapek, rozmaitych przystawek.



Składniki

½ kg cebuli ( pół na pół z czerwoną),
2 łyżki soli,
¼ szklanki octu na 3/4 szklanki wody
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
liść laurowy.

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w talarki i włożyć do garnka z  osoloną wodą i pozostawić na noc. Następnie odlać, przelać zimną przegotowaną wodą. Po chwili włożyć do wyparzonych słoików przekładając przyprawami. Zalać gorącą zalewą z wody i octu. Pasteryzować około 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: