Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem

Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Wiolettę Szczepańską

Opis autorki:

Tradycyjne kotlety mielone w troszkę bogatszej wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką.



Składniki:

400 g mięsa mielonego wieprzowego
Sól
Pieprz
1 cebula
50 g ryżu
2 jajka
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
100 g marchewki z groszkiem (mrożonych lub świeżych)
Dodatkowo:
500 g ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 cebule

Wykonanie:

Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.  Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Ugotowane ziemniaki ubijamy z podsmażoną cebulką. Możemy posypać szczypiorkiem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz