Ogórki w occie z chrupiącą cebulką

Ogórki do obiadu nie muszą być nudne. U mnie w dosyć nietypowej wersji! Wyszły przepszne !



Składniki:

5 świeżych ogórków,
5 łyżek octu,
5 cebuli,
5 ząbków czosnku,
5 łyżek oleju,
cukier do smaku,
pieprz do smaku,
sól do smaku.

Wykonanie:

Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zalać wrzącą wodą z trzema łyżkami octu i gotować przez kilka minut. Następnie ogórki wyjąć łyżką cedzakową i posolić. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju z roztartym czosnkiem i po chwili wyjąć z oleju. Do tegoż oleju , wlać resztę octu, wsypać cukier, pieprz do smaku i polać tym sosem ogórki. Na końcu obłożyć cebulką i podawać do obiadu lub jako przekąskę.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz