Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską

Opis autorki:
Owoce wedle gustu. Ja piekę z rabarbarem jak tylko pojawia sie na straganie. Jest oznaką zbliżającego się lata. Rabarbar należy umyć, obrać, pokroić na kawałki i posypać cukrem.



Składniki:
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanka mleka
4,5 szklanki mąki

Kruszonka:
0,5 kostki masła
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru

Wszystkie składniki wsypujemy według podanej kolejnosci do miski i odstawiamy na ok. 4 godziny. Po upływie tego czasu należy dobrze wymieszć ciasto, aby miało gładką konsystencję. Przekładamy ciasto do wysmarowanej blachy i układamy owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarnkiu rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 45 minut. Drożdżówkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz