Kluski śląskie

Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Katarzynę Prosińska



SKŁADNIKI:
1. 1 kg ziemniaków
2. 1 jajko
3. Mąka ziemniaczana
4. 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO:
1. Skwarki

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
2. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę.
3. Ziemniaki wkładamy do miski, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy resztę ziemniaków, jajko, sól do smaku i zagniatamy ciasto.
4. Z ciasta formujemy okrągłe kluseczki, w każdej robimy wgłębienie.
5. Tak przygotowane kluski gotujemy w garnku z wrzącą i osoloną wodą. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 2 minut.
6. Gotowe kluski podajemy ze skwarkami.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz