Opis autorki:
Popularne w tamtych czasach ciastka z dużą ilością lukru na wierzchu. Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto:
200 g masła miękkiego
200 g drobnego cukru
2 jajka
500 g mÄ…ki pszennej
2 budynie śmietankowe bez cukru
6 łyżek mleka
opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
1 szkl. cukru pudru
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzeć z cukrami, pod koniec dodać jajka i dalej miksować. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko dobrze zmiksować ( masa powinna być bardzo gęsta!) Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą lekko spłaszczyć dłonią.
2. Ciastka piec w 180 st.C około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru. Wysmarować nim jeszcze ciepłe ciastka. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz