Tradycyjny krupnik staropolski

Przepis konkursowy nadesłany przez hercik17

Opis autorki:

Jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik. Choć przez wieki przeszedÅ‚ rozmaite przeobrażenia i pamiÄ™ta ponure czasy PRL to uważam, że wciąż jest jednÄ… z najlepszych,  polskich zup. Przygotowywany jest na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu. Tradycyjny krupnik przygotowujemy na bazie esencjonalnego, aromatycznego rosoÅ‚u, do którego dodajemy kaszÄ™, ziemniaki i marchewkÄ™. Sekretem krupniku jest kleistość, którÄ… zawdziÄ™cza gotowanej w nim kaszy. Oto przepis na krupnik w starym stylu.



Składniki:

2-3 udka z kurczaka*
100 g kaszy jęczmiennej
6 średnich ziemniaków
1 duża marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1/3 pora
pieprz
sól

Dodatkowo:
2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy obrane i umyte warzywa . Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Kiedy mięso jest ugotowane, wyjmujemy je na talerz razem ze wszystkimi warzywami. Wrzucamy ziemniaki i wsypujemy kaszę. Marchew kroimy na plasterki i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza napęcznieje a ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
*można użyć żeberek
Inspiracja: Przepis rodzinny

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz