Kokosanki

Przepis konkursowy nadesÅ‚any przez hercik17

Opis autorki:

Kokosanki to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Takie łakocie robiła moja mama. Ja często towarzyszyłam jej szczególnie w procesie końcowym, czyli namiętnie oczekiwałam na garnek. Nie...nie po to żeby go umyć, ale wylizać z czekolady :) Cudowne wspomnienia... Wspaniałe, mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto, otulone polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Tak właśnie smakowało moje dzieciństwo...



Składniki:

1/2 kg mÄ…ki pszennej
250 ml mleka
125 g margaryny
200 g cukru
3 jajka
2 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżka sody oczyszczonej
Polewa:
450 g margaryny
450 g cukru
1 szklanka mleka
4-5 łyżek ciemnego kakao

Dodatkowo:

350 g wiórków kokosowych




Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy margarynÄ™ i miód, odstawiamy do wystudzenia. MÄ…kÄ™ przesiewamy, dodajemy sodÄ™ i mieszamy. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach miksera na puszystÄ… masÄ™. Do ubitych jajek dodajemy na przemian mÄ…kÄ™ z masÅ‚em i mlekiem. Mieszamy, aż skÅ‚adniki siÄ™ poÅ‚Ä…czÄ…. Ciasto jest dość gÄ™ste. FormÄ™ do pieczenia o wymiarach 23 × 36 cm wykÅ‚adamy papierem do pieczenia, przekÅ‚adamy ciasto, równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy okoÅ‚o 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzone ciasto kroimy w dużą kostkÄ™, okoÅ‚o 4-5 cm.

Polewa czekoladowa:
W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, mleko i kakao. Polewę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Wszystkie składniki powinny się połączyć.
Każdy kawałek ciasta moczymy w polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na kratce i pozostawiamy do momentu, aż polewa zastygnie. Kokosanki najlepiej smakują następnego dnia.
Inspiracja: Przepis rodzinny

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz