Legumina ryżowa z czereśniami

Uwielbiam ten ryżowy deser ! Tym razem z pysznymi czereśniami.


czereśnie


Składniki:


1 szklanka ryżu,
700 ml mleka,
300 ml wody,
2 łyżki cukru,
2 cukry waniliowe,
½ łyżeczki cynamonu mielonego,
250 ml śmietanki kremówki,
1 szklanka dojrzałych czereśni lub wiśni,
3 łyżki cukru pudru,
szczypta soli.

Wykonanie:


Wodę zagotować z mlekiem, z odrobina soli, z cukrami i cynamonem. Wrzucić opłukany ryż i mieszając ugotować do miękkości. Czereśnie opłukać, wydrylować i posypać 1 łyżką cukru pudru. Śmietankę ubić z resztą cukru( trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać z ostudzonym ryżem. Przełożyć do ozdobnych miseczek i obłożyć czereśniami.


Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: