Galareta z kurczakiem

Przepis konkursowy nadesłany przez KBZ - Daria Iciek



SKŁADNIKI:

2 duże udka kurczaka
1,5 litry wody
3 średnie marchewki
spory kawałek selera
1 pietruszka
kilka ziarenek pieprzu i soli
1 łyżka magi w płynie
8 łyżeczek (płaskich) żelatyny
5-7 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
3 jajka
mała puszeczka drobnego groszku

Wykonanie:

Włożyć mięso do garnka, wsypać trochę soli i ziarenka pieprzu do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Mięso gotować około ½ godziny, po czym dodać warzywa i resztę przypraw. Rosół gotować jeszcze na bardzo wolnym ogniu ok. 1 godziny. Odlewam 1,5 litra wywaru na galaretę. Do gorącego wywaru wsypuję 8 łyżeczek żelatyny i mieszam do rozpuszczenia.

Mięso obieram z kości i warzywa kroję na kawałki, jajka w plasterki. Na dno naczynia wlewam kielnię wywaru, daję część warzyw i mięsa. Zalewam wywarem i czekam do zastygnięcia, po czym czynność powtarzam aż do wyczerpania i warzywa z mięsem, i wywaru.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz