Sałatka śledziowa z kalafiorem i fasolką szparagową

Korzystając z dobrodziejstw lata proponuję pyszną sałatkę z fasolką i kalafiorem- a w roli głównej śledź! Pycha!



Składniki:

1 duży kalafior,
½ kg fasoli szparagowej,
1 opakowanie koreczków śledziowych w oleju,
5 łyżek majonezu,
½ szklanki jogurtu naturalnego,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
ocet do smaku,
szczypiorek.

Wykonanie:

Kalafior namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli na kilka minut. Następnie kalafior osączyć  i podzielić na różyczki. Włożyć do wrzącej wody i gotować na półmiękko , odcedzić. Fasolkę również opłukać, pokroić, włożyć do wrzącej wody  i ugotować prawie do miękkości z dodatkiem soli. Połączyć warzywa, dodać koreczki śledziowe, wymieszać z majonezem wymieszanym z jogurtem, przyprawić do smaku i dodać posiekany szczypiorek.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: