Pikantna zupa dyniowa meksykańska

Uwielbiam sezon dyniowy! Zarówno na słodko jak i słono. Tak przygotowana zupa jest wprost rewelacyjna ! Polecam!



Składniki:

75 dag rozgotowanej dyni,
3 szklanki posiekanej cebuli,
3 łyżki masła,
4 ½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki),
1 szklanka mleka,
½ prażonych pestek z dyni,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
sól do smaku.

Składniki na śmietanę meksykańską:

½ szklanki śmietany,
½ szklanki bitej śmietany,
1 łyżeczka soku z limonki lub sok z cytryny,

Wykonanie:

Obie śmietany i sok połączyć i odstawić w chłodne miejsce. W między czasie roztopić w garnku masło , wsypać cebulę i zeszklić. Papę dyniową , mleko, pieprz i podsmażoną cebulę zmiksować na gładko. Wlać bulion i cały czas mieszając- podgrzać. Następnie doprawić, rozlać na talerze, posypać wcześniej uprażonymi pestkami dyniowymi  i obłożyć śmietaną meksykańską.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pikantne zupki, a Twoja jest bardzo inspirująca...

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa dyniowa to najlepsza ze wszystkich zup!

    OdpowiedzUsuń