Sałatka z ogórków w occie do słoików na zimę

Kolejna propozycja sałatki warzywnej do słoików. Tym razem w zalewie octowej.



Składniki:


4 kg obranych ogórków,
½ litra oleju,
¼ litra octu,
½ kg cebuli białej (może być czerwona),
25 dag marchewki,
25 dag pietruszki,
17 ziaren pieprzu,
17 ziaren ziela angielskiego,
7 goździków,
7 dag soli,
25 dag cukru.


Wykonanie:


Ocet zagotować z przyprawami i cukrem. W między czasie pietruszkę rozdrobnić blenderem i wymieszać z solą i olejem. Warzywa, ogórki pokroić w plasterki, połączyć z pietruszką, wymieszać, zalać zalewą z octu i przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz