Torcik Wuzetka

Przepis konkursowy nadesłany przez akrobatkę

Opis autorki:

Klasyczna W-Z na czekoladowym, ciemnym cieście przełożona puszystą, lekką bitą śmietaną. W czasach PRL-u jedno z najczęściej spotykanych ciast :) Dla zrównoważenia słodyczy, ciasto wysmarowana powidłami. Polecam!



Składniki:
Ciasto czekoladowe:
3 jajka w temperaturze pokojowej
60 g mÄ…ki pszennej
2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
60 g cukru
20 g roztopionego i ostudzonego masła w temperaturze pokojowej

Masa śmietankowa:
300 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka żelatyny
odrobina gorÄ…cej wody

Polewa czekoladowa:
80 g mlecznej/gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremówki 36%

Dodatkowo:
kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji
powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:
1. Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąkę z kakao przesiać wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło i również delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
2. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz sok z cytryny. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać strumieniem do śmietany i dobrze zmiksować. Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.
3. Pierwszy umieścić w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować go powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłożyć masę śmietankową, pozostawiając troszkę do dekoracji. Przykryć II blatem ciasta czekoladowego. Całość schłodzić w lodówce.
4. Polewa czekoladowa: Śmietanę pogrzać (nie doprowadzając do zagotowania!). Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Następnie rozprowadzić po cieście czekoladowym i ponownie schłodzić. Przed podaniem udekorować resztą masy śmietankowej oraz kostkami czekolady. Smacznego!

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz