Przepis konkursowy nadesłany przez akrobatkę
Opis autorki:
Klasyczna W-Z na czekoladowym, ciemnym cieście przełożona puszystą, lekką bitą śmietaną. W czasach PRL-u jedno z najczęściej spotykanych ciast :) Dla zrównoważenia słodyczy, ciasto wysmarowana powidłami. Polecam!
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
3 jajka w temperaturze pokojowej
60 g mÄ…ki pszennej
2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
60 g cukru
20 g roztopionego i ostudzonego masła w temperaturze pokojowej
Masa śmietankowa:
300 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka żelatyny
odrobina gorÄ…cej wody
Polewa czekoladowa:
80 g mlecznej/gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji
powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
1. Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąkę z kakao przesiać wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło i również delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
2. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz sok z cytryny. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać strumieniem do śmietany i dobrze zmiksować. Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.
3. Pierwszy umieścić w tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować go powidłami śliwkowymi. Na powidła wyłożyć masę śmietankową, pozostawiając troszkę do dekoracji. Przykryć II blatem ciasta czekoladowego. Całość schłodzić w lodówce.
4. Polewa czekoladowa: Śmietanę pogrzać (nie doprowadzając do zagotowania!). Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Następnie rozprowadzić po cieście czekoladowym i ponownie schłodzić. Przed podaniem udekorować resztą masy śmietankowej oraz kostkami czekolady. Smacznego!
Polecany post
Zadbaj o stosowne orzeźwienie
Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...
szukaj
\
Alkohole
Artykuły
Bakłażan
BEZ GLUTENU
Borówki
Botwinka
Bób
Brokuł
Burak
Chleby/bułki-pieczywo
Ciasta i Desery
Cukiniowe
Czereśnie
Czyszczenie
dla dzieci
Dla niemowlÄ…t
Dodatki
Dyniowe
Dziecięce fantazje
Dzień Matki
Fasolowe
Fast food
Faszerowane
Fit
Grillowe
Gruszki
Grzybowe
Impreza
Indyk
Inne
Jednogarnkowe
Jeżyny
Kabaczek
Kalafiorowe
Kalarepa
Kapuściane
Kasza
kolacja
KONKURS
Konkurs- Kuchnia PRLu
Kotlety
Kuchnia Åšwiata
Kurczak
Leczo
Light
Makarony
Makowiec
Maliny
Masy i kremy
Matki karmiÄ…ce
MÄ…czne
Mięsne
Morele
muffiny
Nalewki
Napoje
Niedzielny obiad
Obiad
Obiad w 30 minut
Omlety
Owoce
papryka
Patison
pÄ…czki
PiÄ…tkowy obiad
Pomysły
Porzeczki
Potrawy
Promocje
Przechowywanie
przekÄ…ska
Przetwory
Przystawki
Rabarbarowe
Racuchy
Rybne
Rzodkiewka
Sałatki
Serniki
Smoothies
Sosy
Sushi
Szarlotki
Szpinak
Åšliwki
Åšniadania
Tanie gotowanie
Truskawkowe
Video
Walentynki
warzywne
wegetariańskie
Wielkanoc
Wielkanoc- ciasta
Wielkanoc- inne
Wielkanoc- zupy
Wigilia i Święta
Wiśnie
Z Jajem
Zamrażanie
Zapiekanka
Zdrowie
Zestaw obiadowy
Zestaw obiadowy dietetyczny
Zielony groszek
Ziemniaczane
Zupy
Popular Posts
Blog Archive
-
►
2019
(20)
- ► października (1)
-
►
2018
(192)
- ► października (1)
-
►
2017
(38)
- ► października (7)
-
►
2016
(405)
- ► października (25)
-
▼
2015
(403)
- ► października (29)
-
▼
lipca
(65)
- Rogaliki drożdżowe do herbaty
- Sok z malin na zimÄ™
- Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek
- Sok z czarnej porzeczki
- Sałatka ogórkowa z papryką w kurkumie do słoików n...
- Przecier ogórkowy- do słoików na zimę- miazga ogór...
- Sok z czarnego bzu
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wyniki konkursu - kuchnia w klimacie PRLu
- Kotlety jęczmienne z mięsem
- Kalafior w przecierze pomidorowym pasteryzowany do...
- Ciasto drożdżowo- makowe z jabłkami
- Ciasto makowo- cytrynowe
- Sałatka śledziowa z kalafiorem i fasolką szparagową
- Ogórki smażone - talarki ogórkowe
- Domowy napój malinowy alkoholowy
- Pikantna zupa dyniowa meksykańska
- Placki dyniowe z kiełbasą
- Konfitura z dyni do słoików na zimę
- Konfitura z melona
- Sałatka z ogórków w occie do słoików na zimę
- Dżem z winogron domowy- konfitura winogronowa
- Dżem wiśniowy domowy bez konserwantów
- Marynowana papryka z cebulą do słoików na zimę
- Cebula marynowana w occie do słoików na zimę
- Tarta białkowa na bezach z malinami
- Sałatka warzywna z ogórkami do słoików na zimę
- Ogórki w occie z chrupiącą cebulką
- Racuszki z maślanki z dodatkiem jabłek
- Sałatka kalafiorowa z kurczakiem i pomidorami
- Sałatka kalafiorowa z zielonym groszkiem
- Galaretka drobiowa po żydowsku
- Kotleciki wieprzowe z masłem warzywnym
- Cukinia smażona w panierce otrębowej
- Powidło z cukinii o smaku cytrynowym do słoików na...
- Zapiekanka makaronowa z szynkÄ… i zielonym groszkiem
- Krupnik jaglany
- Legumina ryżowa z czereśniami
- Pianka owocowa z poziomkami i borówkami
- Sałatka warzywna do słoików na zimę- fasolka szpar...
- Dżem czereśniowo malinowy
- Surówka z ogórków małosolnych i kalafiora
- Leczo z cukiniÄ… i bazyliÄ…
- Domowy kisiel czekoladowy
- Przepisy konkursowe- głosowanie !
- Bajderka
- Makaron z jajkiem
- Ryż z jabłkami
- Kluski śląskie
- Ciasto wuzetka
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem
- Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami"
- Żurek
- Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka
- Ciastka Amerykanki
- Torcik Wuzetka
- Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem
- Blok czekoladowy studencki
- Mazurskie Farszynki
- Wuzetka rodem z PRLu
- Galareta z kurczakiem
- Truskawki zapiekane w koglu moglu
- Kompot z rabarbaru
- Tradycyjny krupnik staropolski
- Kokosanki
-
►
2014
(253)
- ► października (10)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz