Ryż z truskawkami

Chyba każde dziecko uwielbiam tradycyjny ryż z truskawkami na mleku :)




Składniki:

1 kg świeżych truskawek,
1 ½ szklanki ryżu,
2 ½ szklanki mleka,
1 ½ szklanki wody,
2 łyżki masła,
1 łyżka oleju,
1/3 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy.

Wykonanie:

Ryż opłukać, zalać wrzącą wodą (1 ½ szklanki) zgotować, wlać wrzące mleko, olej, sól i gotować na wolnym ogniu . Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy, wyłożyć ryż na półmisek, udekorować pokrojonymi truskawkami posypanymi cukrem, lub innymi  owocami sezonowymi.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Ja nigdy ryżu z truskawkami nie jadłam, za to makaron z ich dodatkiem uwielbiam; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nigdy ryżu z truskawkami nie jadłam, za to makaron z ich dodatkiem uwielbiam; )

    OdpowiedzUsuń