Knedle z truskawkami na Dzień Dziecka

Knedle na słodko :) z tegorocznymi truskawkami! Idealne na Dzień Dziecka :)




Składniki:

20 dag mąki pszennej,
½ kg truskawek,
10 dag bułki tartej,
½ szklanki mleka,
1 łyżka masła,
3 żółtka,
sól do smaku,
cukier waniliowy do posypki.

Wykonanie:

Truskawki obrać, przepłukać, pokroić i wymieszać z bułką tartą. Masło utrzeć z żółtkami, połączyć z mąką, bułką tartą, wlać mleko, posolić i zagęścić ciasto. Następnie formować na dłoni kule, wkładając do środka cząstki truskawek. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 15 minut. Po ugotowaniu posypać cukrem waniliowym. Można podawać również polane z jogurtem

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: