Fasola szparagowa duszona na boczku

Czy wiecie, że fasolkę szparagową  można śmiało zaliczyć do grona najzdrowszych warzyw świata? Przede wszystkim są one niskokaloryczne (15-30 kcal/100g), a przy tym zawierają pełen przekrój składników odżywczych!
U mnie dziś fasolka w nieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna!



Składniki:

1 kg fasolki szparagowej,
20 dag wędzonego boczku,
4 pomidory,
4 łyżki oleju,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki startego żółtego sera,
sól do smaku,
natka pietruszki.

Wykonanie:

Rozgrzać olej i przysmażyć pokrojony w grubą kostkę boczek i posiekany czosnek. Dodać opłukaną i pokrojoną fasolkę, posolić do smaku, zalać gorącą wodą( około ½ litra) i dusić pod przykryciem. Pod koniec wrzucić sparzone i pokrojone pomidory i posypać natką pietruszki wraz z startym serem. Podawać na zakąskę.

Tradycyjna Kuchnia

Related Posts:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz