Surówka z cukini i buraków do słoików na zimę

Ciąg dalszy gromadzenia zimowych zapasów :) Tym razem moja ulubiona cukinia z dodatkiem buraczków !




Składniki:

1 kg cukinii lub kabaczka
1 kg buraczków czerwonych
5 dużych cebul
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 łyżka soli
1 plaska łyżeczka mielonego pieprzu

Wykonanie:

Cukinię umyć obrać i pokroić w cienkie plastry z cebulą i buraczkami. Wszystko razem wymieszać z cukrem, octem i olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przekładać do słoików i pasteryzować 20 minut.



Zapasy na zimę - I edycja 2013

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Królestwo za takie zapasy. Tylko ciekawa jestem jakaż to wielka spiżarnia musi być na tyle pomysłów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem ci, że rok temu przebudowałam garderobę na spiżarnię :) od tego czasu robię zdecydowanie więcej przetworów:) szkoda, tracić takie letnie smaki. W zimie najczęściej przychodzi ochota na warzywny dodatek do obiadu.

      Usuń
  2. oo na zimę warto takie cudeńko zrobić:)

    OdpowiedzUsuń