Czekoladowy jabłecznik z masą mascarpone

Coś na słodko na weekend :) tym razem połączenie jabłek z czekoladą i masą mascarpone.



Składniki ciasta:
-2 jaja,
-1 szklanka cukru,
-2 szklanki startych jabłek,
- 1 szklanka mąki,
- pół szklanki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody
- 1 plaska łyżeczka cynamonu,
- 1 szklanka płatków czekoladowych,
- wiórki kokosowe.

Składniki na masę:

250 gram serka mascarpone
100 gram śmietany 30%
50 gram cukru pudru
½ szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
25 ml wódki

Wykonanie ciasta:

Jaja ubijamy z cukrem i dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę. W między czasie mieszamy starte jabłka z cynamonem i dodajemy do pozostałych składników razem z płatkami czekoladowymi. Małą tortownicę smarujemy tłuszczem i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wlewamy ciasto do tortownicy i pieczemy 35 min w temperaturze 175 stopni.

Wykonanie masy:

Zaparzyć kawę i dodać do niej alkohol. W między czasie ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać do serka mascarpone i dokładnie wymieszać. Połączyć z kawą i alkoholem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz