Placki ziemniaczane z wkładką z szynki w sosie pieczarkowym

Kolejny mój eksperyment w kuchni. Takie placki robiłam pierwszy raz, są smaczne i sycące.

Składniki na placki:

Ziemniaki 1 kg
Jajko 2 szt.
Mąka pszenna 1 łyżka
Bułka tarta 1 łyżka
Sól i pierz do smaku
Szynka konserwowa kilka plastrów
Olej do smażenia

Składniki na sos pieczarkowy:

Pieczarki świeże 20 dag
Masło 2 łyżki
Mąka pszenna 1 łyżka
Mleko 250 ml
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki posiekana 1 łyżka

Wykonanie placków:

Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulą, dodać resztę składników, przyprawić do smaku i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść łyżką ciasto ziemniaczane, zrumienić z jednej strony i położyć plaster szynki, zalać szynkę masą ziemniaczaną. Placek delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć bardzo powoli do zrumienienia. 

Wykonanie sosu:

Pieczarki oczyścić, pokroić i przysmażyć  na łyżce masła. Drugą łyżkę masła rozpuścić oddzielnie , dodać mąkę, lekko przysmażyć i zaciągnąć zimnym mlekiem, wymieszać z zieleniną i przyprawami do smaku, następnie zagotować i dodać pieczarki. Placki wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem i podawać na ciepło.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz