Aromatyczne i smaczne jajka na stół świąteczny.
Składniki:
Buraczki czerwone małe 1 kg
Jajka ugotowane na twardo 8 szt.
Składniki na marynatę:
Ocet 1 ½ szklanki
Woda 1 ½ szklanki
Cukier ½ szklanki
Listek laurowy 1 szt.
Ziele angielskie kilka ziarenek
Goździki 1 łyżeczka
Imbir mielony ½ Å‚yżeczki
Kminek ½ Å‚yżeczki
Sól 1 łyżeczka
Wykonanie:
Buraki ugotować, wystudzić i obrać ze skórki, włożyć do dużego słoja. Do garnka wlać wodę, ocet i wrzucić pozostałe składniki na marynatę. Mieszać do rozpuszczenia cukru i gotować powali przez 5 minut, po czym zalać buraki ciepłą zalewą. Po całkowitym ostudzeniu zalewy, włożyć jajka, przykryć i wstawić do lodówki. Po 2-3 dniach wyjąć jajka z zalewy, są już gotowe do spożycia, można je przechowywać w lodówce do tygodnia.
czy jajka wsadzamy w skorupkach czy obrane?
OdpowiedzUsuń