Rogaliki drożdżowe do herbaty

Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe ! Idealnie pasują do herbaty, na śniadanie czy też jako przekąska.



Składniki:

½ kg mąki,
3 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
5 dag masła,
5 dag cukru,
2 jajka,
sól do smaku,
1 łyżka maku,
marmolada (najlepiej ze swojej spiżarni).

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić odrobiną ciepłego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z resztą cukru na parze, a masło rozpuścić. Podrośnięty rozczyn dodać do maki, wlać mleko, cukier, utarte jajka i sól do smaku. Wyrobić ciasto ręką i pod koniec wlać roztopione ciepłe masło i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać trójkąty, nakładać na brzegu marmoladę i zawijać rogale.



Kłaść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze na chwilę odłożyć do wyrośnięcia. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz