Ciasteczka zbożowe z ziaren

Mój tegoroczny faworyt!  Ciasteczka są pyszne i kruche, a do tego zdrowe i pełne błonnika. Długo zachowują świeżość. To idealna przekąska w pracy lub w szkole :)




Składniki:

Margaryna 25 dag
Cukier lub miód prawdziwy ½ szklanki
Jajka 3 szt.
Słonecznik 20 dag
Pestki dyni 20 dag
Ziarna sezamu 10 dag
Siemię lniane 20 dag
Otręby pszenne 10 dag
Mąka pełnoziarnista 1 szklanka
Proszek do pieczenia 1 łyżka

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić z cukrem lub miodem, przestudzić, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo pozostałe składniki, ciągle mieszają łyżką (możemy również dodać suszone owoce). Formować ręką kulki (wielkość dowolna), spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz