Ten chlebek to moje ostatnie kulinarne odkrycie! Dzięki ziemniakom chlebek zachowa długo świeżość.
Składniki:
Ziemniaki ½ kg
Mąka żytnia ½ kg
Sól 1 łyżeczka
Drożdże świeże 5 dag
Cukier ½ łyżeczki
Ciepła woda ¼ szklanki
Tłuszcz do formy
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą wodą. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić zachowując wodę z gotowania, ziemniaki utłuc. Wodę z gotowania ostudzić, wymieszać z rozczynem z drożdży, ziemniakami i połową mąki. Dokładnie wymieszać ręką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto ręką przez 20 minut. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do ręki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Formę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto chlebowe i jeszcze odłożyć na pół godziny do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz