Piernik babuni z masą kubusiową

Coś słodkiego na nadchodzący weekend...





Składniki:

CIASTO:

3 szklanki mąki
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1 szklanka oleju
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao

MASA:

1 litr soku „Kubuś”
2 budynie śmietankowe

Wykonanie ciasta:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, cukier, miód, olej, proszek do pieczenia i sodę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Piec każde osobno w temp. 180 stopni przez 15 minut.

 Wykonanie masy:

Odlać 1,5 szklanki kubusia, natomiast resztę soku zagotować z łyżką cukru.
Budynie rozmieszać w odlanym soku i wlać na gotujący się sok, (ciągle mieszając)

Ciepłą masą przekładać piernik.

W między czasie przygotować galaretkę wg przepisu jak na opakowaniu.
Na wierzch piernika ułożyć dowolne owoce i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz