Chlebek nocny z kaszy jaglanej

Przepis z serii tych "oczekujących". Jakiś czas temu publikowałam przepis na drożdżówkę kobiety pracującej, którą odstawiamy do wyrośnięcia na czas ok. 8 godzinnej pracy. Dziś z serii nocnych :) Czyli wieczorem mieszamy, rano pieczemy. Wyszedł pyszny ! smakuje wybornie np. ze świeżym ogórkiem, ale także na słodko np. z dżemem.



Składniki:

½ kg mÄ…ki,
2 łyżeczki suszonych drożdży,
300 ml wody,
15 dag ugotowanej ostudzonej kaszy jaglanej,
1 łyżka miodu,
1 ½ Å‚yżeczki soli,
5 łyżek ziaren słonecznika.

Wykonanie:

MÄ…kÄ™ wymieszać z kaszÄ… jaglanÄ…, drożdżami, sÅ‚onecznikiem i solÄ…. NastÄ™pnie  wlewać powoli letniÄ… wodÄ™ z miodem, wymieszać i dokÅ‚adnie wyrobić ciasto. PrzeÅ‚ożyć ciasto do formy, przykryć Å›cierkÄ… i odÅ‚ożyć na noc do lodówki. NastÄ™pnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, odstawić na  30 minut przed pieczeniem. Po czym piec w temperaturze 200 stopni okoÅ‚o 40 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz