Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Idealne ciasto dla osób nie przepadających za bardzo słodkimi deserami. Połączenie ciasta drożdżowego z kwaśną śliwką jest wyśmienite!



Składniki:

25 dag mąki
8 dag cukru
1 jajko
2 łyżki masła
2 dag drożdży
½ szklanki mleka
1 aromat cytrynowy
½ kg śliwek
tłuszcz do formy
rozmącone jajko do smarowania

Składniki na kruszonkę:

3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
½ łyżeczki cynamonu

Wykonanie placka:

Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić ręką ciasto, dodać rozpuszczone masło, aromat i jeszcze chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Odłożyć dwie łyżki ciasta. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posmarować rozmąconym jajkiem i położyć na nim połówki śliwek.



Składniki na kruszonkę połączyć z odłożonym ciastem drożdżowym i przyrządzić kruszonkę. Posypać śliwki i piec w temperaturze 180 stopni 35 minut.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: