Często szynki sprzedawane w sklepach niewiele mają wspólnego z prawdziwym mięsem. Pełno w nich konserwantów, barwników itp. Dlatego często sama przyrządzam własne domowe szynki- tym razem w marynacie majonezowej.
Składniki:
1,2 kg szynki wieprzowej
składniki na zalewę:
2 litry wody
2 łyżki majeranku
1 łyżki przyprawy typu Vegeta
2 łyżki majonezu
4 zÄ…bki czosnku
1/4 szklanki soli
listek laurowy
ziele angielskie
siatka spożywcza na szynkę
Wykonanie:
Mięso opłukać, natrzeć solą i zostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Następnie mięso opłukać , włożyć do siatki spożywczej. Z podanych składników ugotować zalewę i do gorącej włożyć przygotowane mięso, gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Po czym zostawić w zalewie w chłodnym miejscu do następnego dnia.
Następnego dnia wyjąć szynki, zagotować zalewę, ponownie włożyć do gotującej się zalewy i gotować 45 minut. Po ugotowaniu wyjąć z zalewy i wystudzić. Podawać do obiadu z sosami lub na kanapki.
a czy można majonez zamienić jogurtem greckim?
OdpowiedzUsuńWitam, nie próbowałam z jogurtem, ale myślę że śmiało można spróbować.
Usuń