Pasta warzywna do słoików na zimę- pomidory, papryka, cebula

Uwielbiam tego typu pasty warzywne! Idealnie nadają się jako dodatek do pieczywa/ kanapek.



Składniki:

1 kg pomidorów
25 dag czerwonej papryki
25 dag cebuli
½ kg jabłek
25 dag cukru
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Warzywa i jabłka umyć. Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać oczyszczoną paprykę i pokrojoną w plasterki cebulę. Wlać ½ szklanki wody, gotować i pod koniec wrzucić obrane, pokrojone jabłka. Następnie potrawę rozgotować i przetrzeć, odparować na wolnym ogniu i zmiksować. Dodać cukier cały czas mieszając, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: