Proziaki pieczone- sodziaki- bułeczki z maślanki

Proziaki to słynne placuszki podkarpackie. U mnie dziś w nieco zmodyfikowanej formie- pieczone zamiast smażonych. Wyszły świetnie !



Składniki:

200 ml maślanki,
1 1/3 szklanki maki
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
sól do smaku.

Wykonanie:

Maślankę przelać do miski, dodać mąkę, jajko, sodę oczyszczoną, sól do smaku i wymieszać dokładnie ręką. Następnie przełożyć ciasto łyżka do foremek wysmarowanych olejem. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piec około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe posmarować masełkiem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz