Naleśniki z nadzieniem kapuściano- paprykowym

Naleśniki w wersji wytrawnej- z farszem kapuścianym. Pycha!



Składniki na naleśniki:

3 jajka
12 łyżek mąki
1 szklanka mleka
¾ szklanki wody
6 łyżek oleju
sól do smaku
cukier do smaku

Składniki na nadzienie:

½ kg kapusty
1 szklanka mleka
2 cebule
4 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
2 czerwone papryki
tłuszcz do smażenia

Wykonanie naleśników:

Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni i układać jeden na drugim.

Wykonanie nadzienia:

Kapustę pokroić w ćwiartki włożyć do garnka z wrzącym mlekiem. Dodać umyte i wyczyszczone z nasion papryki, również grubo pokrojone. Posolić, ugotować do miękkości aż do odparowania mleka. Następnie warzywa ostudzić na sicie i rozdrobnić blenderem. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu złociście, po czym wymieszać z rozdrobnionymi warzywami. Doprawić do smaku, nadziewać naleśniki, składać na pół i obrumienić lekko na patelni. Podawać do czerwonego barszczu, lub jako drugie danie.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz