Bułka pomarańczowa ekspresowo

Bardzo prosty przepis na pyszną, aromatyczną bułeczkę domową!



Składniki:

½ kg mąki krupczatki,
4 jajka,
5 dag drożdży,
20 dag cukru,
3 łyżki mleka,
¾ szklanki oleju,
1 łyżka wódki,
1 duża pomarańcza,
1 aromat pomarańczowy,
szczypta soli,
tłuszcz do formy,
mąka do formy.

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć z 5 dag mąki, łyżką cukru i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z resztą cukru, dodać mąkę, sok z pomarańcza , olej, wódkę, sól do smaku i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto ręką do gładkości, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz