Brownie - ciasto czekoladowe z cukinii

Potrawy z cukinii nie muszą być wyłącznie na "słono". U mnie dziś cudowne brownie z cukinii! Jest delikatne, wilgotne, po prostu pyszne !





Składniki:

11,5 dag masła,
½ szklanki oleju,
25 dag cukru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
½ Å‚yżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 jajka,
½ szklanki gÄ™stej Å›mietany,
30 dag maki,
6 dag kakao,
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy,
2 szklanki startej młodej cukinii,
6 dag gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku.



Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni około 50 minut.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: