Wątróbka wytrawna na winie

Obok wątróbki z cebulką to drugi mój ulubiony przepis na jej przygotowanie.



Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej,
4 łyżki mąki,
100 ml wytrawnego białego wina,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
tłuszcz do smażenia,
natka pietruszki,

Wykonanie:

Wątróbkę umyć, wyczyścić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Następnie włożyć na rozgrzany tłuszcz, posypać mąką i smażyć do zrumienienia. Podlać winem i dusić do odparowania około 25 minut, po czym przyprawić do smaku i posypać natką pietruszki.

UWAGA: jak wyczyścić wątróbkę --> Wątróbkę należy przeciąć wzdłuż czarnej linii, by łatwiej było pozbyć się niechcianych elementów tj.  białych wiązadeł, tłuszczu oraz krwistych kawałków,

**Sól dodaje się na koniec smażenia, by wątróbka nie stwardniała.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz