Uwielbiam racuszki owsiane! Są pożywne i pełne błonnika.
Składniki:
25 dag płatków owsianych2 dag drożdży
2 żółtka jaja
5 dag masła
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka octu
cukier waniliowy
olej do smażenia
szczypta soli
Wykonanie:
Płatki zmielić w młynku lub blenderem . Drożdże utrzeć ze szczypta cukru, 3 łyżkami mleka i łyżką zmielonych płatków. Następnie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem , połączyć z powstałą mączką z płatków, resztą mleka i rozczynem. Wyrobić masę, dodać stopione masło, ocet i sól do smaku. Ponownie wyrobić ciasto ręką i odstawić do wyrośnięcia. Podwojone ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano, osączyć na bibule i posypać cukrem waniliowym.* można dodać owoce tj. jabłko, gruszkę itp wedle upodobań
* odchudzona wersja tego przepisu umożliwia zamianę masła na 2 łyżki oliwy oraz smażenie bez tłuszczu na patelni teflonowej.
Bardzo fajny pomysł na racuszki w wersji fit ;-)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuń25 płatków owsianych - autorka tak rozmarzyła się o racuszkach że zjadła gramaturę :D
OdpowiedzUsuńoj ! faktycznie :) Już poprawiłam
Usuńdziękuję za czujność :)
nie wiem czy ja jestem ślepa czy jak? jaką mąkę (płatki rozdrobnione?) co się stało z tą szklanką mleka ? jednak niepotrzebna ?
OdpowiedzUsuńwitaj,
Usuńprzepraszam raz jeszcze- pisałam ten przepis jakoś chyba roztargniona bo nie podopisywałam wszystkiego. Mąka- tzn powstała mączka, a mleko oczywiście dodajemy później. Skorygowałam przepis i raz jeszcze przepraszam
pozdrawiam
Jeszcze nigdy nie jadłam czegoś tak niedobrego :(
OdpowiedzUsuńPo twojej opinii raz jeszcze przygotowałam ten przepis, żeby przekonać się czy aby nie pominęłam jakiegoś składnika przy pisaniu przepisu (a już nie pamiętałam bo przepis dawno robilam). Placuszki wyszły pulchne i pyszne. Co oznacza że wyszły aż tak niedobre??? może miałaś zepsute drożdże?? ciasto wyrosło?? dobrze zmieliłaś płatki??
Usuń