Składniki:
15 dag łopatki wieprzowej,
1 cebula,
1 papryka,
10 dag suszonych śliwek,
2 łyżki tłuszczu,
2 ząbki czosnku,
cukier do smaku,
pieprz do smaku,
sól do smaku.
Wykonanie:
Cebulę drobno posiekać, oprószyć sola, ½ łyżeczki cukru i podrumienić na tłuszczu. Mięso umyć, pokroić w plastry i zbić tłuczkiem (do około 1 cm). Mięso przełożyć do rondla, dodać cebulę, pokrojoną paprykę, śliwki i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby podlać wodą, przyprawić do smaku. Dodać zmiażdżony czosnek i gdy mięso będzie miękkie, podać danie np.: z kluskami.
UWAGA:
1. Pamiętaj o dokładnym umyciu, oczyszczeniu z żyłek i błonek mięsa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz