Zapiekanka jaglana z morelami

Smaczna, zdrowa zapiekanka jaglana - polecam!



Składniki:

15 dag kaszy jaglanej,
½ litra mleka,
½ Å‚yżeczki soli,
skórka z cytryny,
8 dag masła,
2 jajka,
5 dag cukru,
½ kg moreli,
1 cukier waniliowy,
tłuszcz do formy.

Wykonanie:

Mleko, sól i skórkÄ™ z cytryny zagotować, wsypać kaszÄ™ jaglanÄ… i ugotować na wolnym ogniu. NastÄ™pnie skórkÄ™ z cytryny wyjąć, dodać masÅ‚o, wymieszać  i zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem na sztywnÄ… pianÄ™ i poÅ‚Ä…czyć z kaszÄ…. FormÄ™ wysmarować tÅ‚uszczem i ukÅ‚adać warstwami kaszÄ™ z połówkami moreli (na samej górze powinna być kasza). WygÅ‚adzić zapiekankÄ™, posypać cukrem waniliowym i zapiec w piekarniku na jasno zÅ‚oty kolor przez okoÅ‚o 25 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz